Bogács környéki túraútvonal ajánló

Rálátás a falura a bogácsi Milleniumi kilátóból.

Kedveled az aktív kikapcsolódást és a természet közelségét? Bogács, a dél borsodi település egy tökéletes célpont lehet számodra. Az itt található túraútvonalak lenyűgöző természeti szépségekkel és változatos látnivalókkal várják az ide látogatókat. Ebben a blogbejegyzésben bemutatom neked Bogács legizgalmasabb túraútvonalait, hogy inspirációt kapj az aktív pihenésedhez.

KIRÁNDULÁS AZ ŐSKORTÓL NAPJAINKIG
Cserépfalu központjából indul, és oda érkezik vissza az Ördögtorony tanösvény, amit két részletben és mindkét irányból be lehet járni. A gyalogtúra közben megismerkedhetünk a cserépfalui pincékkel, a Kisamerikai barlanglakásokkal, a Subalyuk barlanggal és a kaptárkövekkel.

A falutól északkeletre található Mész-tető délnyugati oldalában, a plató pereme alatt néhány tufakúp magasodik. Ezek egyike az Ördögtoronynak nevezett kaptárkő, amelyről a tanösvény a nevét kapta. A kúpon három darab kaptárfülke található.

Bogács központjából a túra kiindulópontjáig 4,8 km az út.
Túra hossza: 9-10 km
Időtartam: 4-5 óra
Nehézség: könnyű túra

KIRÁNDULÁS A KAPTÁRKÖVEK FÖLDJÉRE
A gyalogtúra során megismerkedhetünk a Bükkalja leglátványosabb kaptárköveivel, a barlanglakásokkal és a falu kőhodályával.
Bogács délnyugati részéről gyalog is átsétálhatunk Szomolyára, az út kerékpárral is jól járható.

Túratáv: 12-13 km
Időtartam: 5-6 óra
Nehézség: közepesen nehéz túra

KAPTÁRKŐ TANÖSVÉNY
Szomolya környéke a leggazdagabb kaptárkövekben, egyúttal itt találhatók a legváltozatosabb formák is. A Vén-hegyen nagyobb vonulatot lehet felfedezni nyolc kaptárkővel – ez a Kaptárkő-tető –, a legnagyobb kúpot Király-székének is hívják.
Az 1960 óta védett területen a Kaptárkő Egyesület kialakította a fehér négyzetben átlós kék sávval jelölt, kétállomásos, részben körút Kaptárkő Tanösvényt. A tanösvényen az összes látványos kaptárkő megcsodálható.

Túratáv: 4 km
Időtartam: 2 óra
Nehézség: közepesen nehéz túra

CSERÉPFALU – BÜKKZSÉRC – NOSZVAJ KŐEMLÉKEI ÉS PINCÉI
A sárga jelzést követő gyalogtúra során megismerkedhetünk a noszvaji Farkaskői Barlangok Alkotóteleppel, a bükkzsérci Alsó-hegyi pincékkel, a cserépfalui Dóci, Fidóci és Berezdaljai pincékkel és Kisamerikai barlanglakásokkal.

Túratáv: 15-16 kilométer
Időtartam: 7-8 óra
Nehézség: nehéz túra

CSERÉPVÁRALJA KŐEMLÉKEI
A gyalogtúra során megismerkedhetünk a festői szépségű cserépváralja kaptárköveivel, várával és barlanglakásos tájházával. A piros jelzésen átjutunk Cserépváraljára, majd a táblázást kell követnünk.

Túratáv: 12-13 kilométer
Időtartam: 5-6 óra
Nehézség: közepesen nehéz túra

Bogács egy igazi kincsesbánya az aktív pihenésre vágyóknak. A település és környéke számos lenyűgöző túraútvonalat kínál, amelyeken felfedezheted a természet szépségeit. Tehát, ha aktív kikapcsolódásra vágysz, ne habozz ellátogatni Bogácsra, és fedezd fel ezeket a varázslatos túraútvonalakat!

forrás: https://www.bogacs.hu/index.php/hu/szabadido/programok/kirandulas-a-kornyeken